Babyteckenspråk

Idag har jag läst lite om att lära sin bebis teckenspråk. Genom att lära bebisen några enkla tecken så kan man börja kommunicera med bebisen innan han/hon har lärt sig att prata. När bebisen är runt 8 månader kan man räkna med att bebisen själv ska kunna börja teckna, men det är ju bra att börja teckna till barnet innan dess. Man kan ju börja med några få ord som man använder ofta, tex äta, byta blöja, leka, nalle eller vad det nu kan vara.
 
Det lättaste är att använda sig av de befintliga tecken som finns i det svenska teckenspråket. Det finns även en massa hemsidor som visar amerikanska tecken. Det går ju såklart också att använda om man vill, men det kan ju vara en fördel att barnet (och du själv) samtidigt lär sig ord som faktiskt kan användas för att kommunicera med hörselskadade i Sverige. Här är några sidor där man kan lära sig användbara svenska tecken:
 
Lär dig teckna
 
UR har en hel karta med tecken där babytecken är en egen kategori. För varje ord finns en liten filmsnutt som visar hur ordet ska tecknas. I filmen ovan visas hur man tecknar "äta mat". Du hittar sidan här.
 
Teckna
På sidan teckna.ecsweden.se hittar du också en mängd ord som kan vara användbara om man vill lära sin bebis teckenspråk. Här är alla ord inriktade på just bebisar. Det finns kategorier som "Äta och dricka", "Djur" och "Sagofigurer". Även här finns filmer som visar hur man tecknar orden. Här ovan visas ordet "katt". På sidan finns även lite information om hur man kan börja teckna med sin bebis och varför det kan vara bra. Du hittar sidan här.
 
Här är några exempel på tips från teckna.ecsweden.se:
 

- Lär dig några tecken att börja med.

- Teckna utvalda tecken (ett eller flera) i samband med aktiviteten samtidigt som du säger ordet för samma sak.

- Var konsekvent och glad! :-)

- Utöka med fler tecken när ni är redo, och/eller din baby tecknar tillbaka. Men glöm inte bort att använda de första tecknena för att ni lär er nya.
 
 
Stockholms Dövas Förening har kurser i babyteckan för hörande föräldrar och barn. Man träffas vid tre tillfällen och det kostar 500 kr. Här kan du läsa om kursen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Isse

En gravids tankar

RSS 2.0